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Week # 4 (Unit 3) 
Questions and Answers   

 

Question:  If a resident had multi-drug resistant organisms (MDROs) and the transport team did not 
wear correct personal protective equipment (PPE), how can we handle this situation? 

Answer:  This is a great opportunity for a performance improvement project (PIP) and conduct a root 
cause analysis (RCA). You may find the following as barriers: lack of clear communication upon 
entry to the facility, frontline staff is not aware that outside transport personnel must also 
wear PPE required for transmission-based precautions, too many or confusing precaution 
signage outside of resident doors, insufficient appropriate PPE supplies in the donning areas, 
etc. After figuring out the root cause(s), then implement solutions and assess the outcomes, 
i.e., whether there has been any change in practice. For example, if the RCA finds that one of 
the root causes is a lack of awareness among frontline staff that outside transport personnel 
must wear appropriate PPE required for transmission-based precautions, then one solution 
could be to educate frontline staff on the actions they should take.  
 

Please feel free to contact our long-term care facilities (LTCF) team at Los Angeles County 
Department of Public Health (LAC DPH) if you have further questions/issues: 
LACSNF@ph.lacounty.gov  
 

Please note that PPE, other than universal precautions like face masks for source control, 
should not be worn in common areas like hallways.  

 

Question:  Can we cohort an MDRO with a different organism if room placement is limited? 
Answer:  In general, the recommendation is to prioritize cohorting “like with like” whenever possible. 

Cohorting “like with like” should be based on both the organisms and mechanism of resistance 
(e.g., MRSA with MRSA, KPC*-E. coli with KPC-E. coli), but if room availability is limited, then it 
is also possible to cohort MDROs with the same resistance mechanism (e.g., KPC-E. coli and 
KPC K. pneumoniae). If this is done, facilities must ensure that each bed is treated as a 
separate room – staff should perform hand hygiene and change PPE in between residents, and 
beds should be at least 3 feet apart with privacy curtains in place, if possible.  
 

When in doubt, please contact our healthcare associated infections (HAI) team at LAC DPH for 
consultation and recommendations: HAI@ph.lacounty.gov 
 

*KPC = Klebsiella pneumoniae carbapenemase 
 

Question:  Where can we find the pathogen specific guidelines? 
Answer:  CDC Appendix A is a great starting point for this: 

https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/isolation/appendix/type-duration-
precautions.html 

 

Question:  Are we putting novel respiratory precautions throughout the facility due to the pandemic? 
Answer:  No, this was never the recommendation. Only residents who are either suspect or confirmed 

with a transmissible infection should be placed on an appropriate transmission based 
precaution, and that is no different for COVID 19.  
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Question:  When a facility reports a reportable disease, does that always result in a visit from the 
health department? 

Answer:  No, not always. After a report is made to the health department (LAC DPH), we determine 
what are the necessary steps to mitigate transmission, morbidity, and mortality. This depends 
on the organism and the setting. Typically, the health department may visit when there is an 
outbreak or an emerging pathogen. Please remember reporting to LAC DPH in a timely way 
(usually within 24 hours or within 1 working day) is enforced by Title 17, California Code of 
Regulations § 2500, and failure to comply may result in disciplinary action. All SNF IPs should 
bookmark and post the Reportable Diseases and Conditions list in a readily accessible place: 
http://publichealth.lacounty.gov/acd/docs/ReportableDiseaseList.pdf  
 

In addition, please refer to the updated CDPH AFL 23-08 “Requirements to Report Outbreaks 
and Unusual Infectious Disease Occurrences“ to determine what should be reported to the 
CDPH Licensing and Certification (L&C) District Office: 
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CHCQ/LCP/Pages/AFL-23-08.aspx  
 

Note that LAC HCFs do not need to report single cases of C. auris to HFID. 
 

Question:  Can isolation be discontinued even if the clinical provider decided to continue antibiotic 
therapy? 

Answer:  It depends on the transmission method and infectious period for that specific pathogen as well 
as host factors (e.g., immunocompromise status). The isolation status should be determined in 
consultation with the treating physician and/or an infectious disease specialist for complicated 
cases. Please reference Appendix A from CDC as a starting point, which lists by pathogen the 
type of transmission-based precaution and the recommended duration of precautions: 
https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/isolation/appendix/type-duration-
precautions.html  
 

Please note that some MDROs, such as CRE, can colonize individuals for many months to years 
even after their initial infection has resolved.  This means they may continue to shed the 
organism and thus pose a transmission risk to other residents if some level of infection control 
measures do not remain in place. In general, most MDROs can be managed using ESP – except 
for novel MDROs (such as NDM-CRE or NDM-CRAB). Those must be on Contact Precautions.  
 

You should also refer to the CDPH Enhanced Standard Precautions guidance to determine the 
type of precautions that is needed based on each resident’s individual level of risk for MDROs: 
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CHCQ/HAI/Pages/ESP.aspx  
 

After reviewing the above resources, if you still have questions, please do not hesitate to 
contact our healthcare associated infections (HAI) team at LAC DPH for consultation and 
recommendations: HAI@ph.lacounty.gov.  

 

Question:  Is there a website where we can obtain the transmission-based precaution posters?  
Answer:  You can access the transmission-based precaution posters on the following webpage:  

http://publichealth.lacounty.gov/acd/TransmissionBasedPrecautions.htm 
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Question:  For enhanced standard precautions, do we need to place an isolation cart outside of the 
resident room? 

Answer:  Yes, isolation carts are needed any time staff may need access to PPE for any type of 
precautions. 

 

Question:  Can we cohort a resident who do not have any invasive openings with a resident who is on 
contact isolation? 

Answer:  No. If a resident does not have the same type of isolation precautions and same organism, 
they should not be cohorted in the same room. Remember “like with like”. 
 

We recommend you review the CDPH Enhanced Standard Precautions guidance to determine 
the type of precautions needed based on the patient’s individual level of risk: 
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CHCQ/HAI/Pages/ESP.aspx 

 

Question:  For donning and doffing of PPE, do we still need to post signage of the proper sequence 
outside of resident rooms?  

Answer:  This is in reference to the mini-performance improvement project (PIP) that was presented 
this week for improving communication on transmission-based precautions by reducing 
“wallpapering” of too much signage outside resident rooms. Posting signage on the proper 
donning and doffing of PPE sequence is not always required. Posting the appropriate 
transmission based precaution alerting all staff what PPE is required prior to room entry is 
always required. Upon auditing PPE adherence, if your facility finds that the correct sequence 
is not being followed, then putting up the donning and doffing PPE sequence signages may be 
one solution to try among others. An example of a donning/doffing PPE sequence poster is 
provided by the CDC: https://www.cdc.gov/hai/pdfs/ppe/ppe-sequence.pdf 

 

Question:  We have a CRE case in sub-acute unit who has completed antibiotic treatment. Patient has 
remained asymptomatic for months. Can we change contact isolation to ESP?  

Answer:  Note that some MDROs, such as CRE or other CROs (carbapenem-resistant organisms) /CPOs 
(carbapenemase-producing organisms), can colonize individuals for many months to years 
even after their infection has resolved (with or without antibiotic treatment).  This means they 
may continue to shed the organism and thus pose a transmission risk to other residents if 
some level of infection control measures do not remain in place. We thus recommend you 
review the CDPH Enhanced Standard Precautions guidance to determine the type of 
precautions needed based on the patient’s individual level of risk: 
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CHCQ/HAI/Pages/ESP.aspx 
 

In general, most MDRO-positive patients can be managed using ESP – unless they have 
diarrhea suspected to be associated with the MDRO, there is active transmission (outbreak) of 
the MDRO in question, or they are positive for a novel MDRO (such as NDM-CRE or NDM-
CRAB). Those residents should be on Contact Precautions.   

 

Question:  In an outbreak, do all staff still need to wear N95 masks? 
Answer:  This depends on what kind of outbreak it is. If you are specifically asking about COVID-19 

guidance, please look at the SNF guidance here for different situations: 
http://publichealth.lacounty.gov/acd/ncorona2019/healthfacilities/snf/prevention/.  

 

https://www.cdph.ca.gov/Programs/CHCQ/HAI/Pages/ESP.aspx
http://publichealth.lacounty.gov/acd/TransmissionBasedPrecautions.htm
https://www.cdc.gov/hai/pdfs/ppe/ppe-sequence.pdf
http://publichealth.lacounty.gov/acd/Diseases/CPO.htm
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CHCQ/HAI/Pages/ESP.aspx
http://publichealth.lacounty.gov/acd/Diseases/NMDRO.htm
http://publichealth.lacounty.gov/acd/ncorona2019/healthfacilities/snf/prevention/


 

Last Revised: 02/14/23 

Question:  If we have multi occupancy rooms, how do you suggest we identify which resident is on 
enhanced barrier precautions specifically when we cannot provide a private room?  

Answer:  If a resident is on ESP, we recommend a single room, preferably. If you have no single rooms 
available, you want to make sure that you treat each resident’s space, as a separate “room” 
with beds at least 3 feet apart. 
 

There should be some way for staff to know that a resident is on ESP without having to put 
their name on the door and indicate it there, where everyone can see. You can have huddles 
in the morning going over which resident has which precaution in place, or you can have every 
staff member with their own sheet of names with symbols, or you can have something on the 
inside of the room indicating the need for a certain precaution in addition to the general 
signage you place outside the room. 
 

All staff must change PPE and perform hand hygiene between each resident. 
And we want to dedicate equipment and supplies and disinfect shared equipment after each 
use.  

 

Question:  When do we discontinue a C. auris isolation? 
Answer:  We cannot discontinue C. auris isolation, and we do NOT recommend re-testing for clearance. 

Patients who are positive for C. auris must remain on appropriate precautions for the duration 
of their admission. Refer to our Infection Control guidance on page 14 of the Mitigating the 
Spread of C. auris in LA County document:  
http://publichealth.lacounty.gov/acd/docs/MitigatingSpreadofC.aurisLAC.pdf  

 

Question:  If we have a resident with foley catheter due to urinary retention, how long should the 
resident be kept on ESP?  

Answer:  This is dependent on a variety of factors. We encourage you to consult with the physician 
treating the resident, as well as the ESP Guidance from CDPH, which is quite extensive and can 
be found on the following link: 
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CHCQ/LCP/CDPH%20Document%20Library/Enhanced-
Standard-Precautions.pdf  
 

Generally speaking, CDPH recommends the use of ESP, primarily the use of gowns and gloves 
for specific high contact care activities, based on the resident’s characteristics that are 
associated with a high risk of MDRO colonization and transmission: 

• Presence of indwelling devices (e.g., urinary catheter, feeding tube, endotracheal or 
tracheostomy tube, vascular catheters) 

• Wounds or presence of pressure ulcer (unhealed) 
 

Functional disability and total dependence on others for assistance with activities of daily 
living (ADL) is also recognized as a risk factor for MDRO transmission and may be considered 
for residents who do not have an indwelling device or wounds, for example, during transition 
from Contact Precautions to ESP for residents identified with MDRO colonization during an 
outbreak. 
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Question:  With changes to the new SNF guidance, do we still need to wear a face shield or goggles 
when providing personal patient care, or is wearing a surgical mask sufficient?  

Answer:  Please refer to Standard Precaution guidance. If the situation warrants additional PPE such as 
face shield or goggles, then yes you would wear them. If the patient care task does not, then it 
is not needed and surgical mask is sufficient.  
 

Please see the SNF COVID-19 guidance for required PPE: 
http://publichealth.lacounty.gov/acd/ncorona2019/healthfacilities/snf/prevention/ 

 

Question:  Is it okay for a resident who is on contact precaution to go outside with visitors if both the 
resident and the visitor are wearing proper PPE?  

Answer:  If a resident who is on contact precautions is outside with visitors, facilities should ensure that 
the visitors are wearing appropriate PPE for contact precautions and are practicing great hand 
hygiene as well. Additional resources can be found at the link below along with other 
transmission based precautions details and signage: 
http://publichealth.lacounty.gov/acd/TransmissionBasedPrecautions.htm  

 

Question:  To protect resident dignity, if we have gloves in each room and all we need is the gown, can 
we put gowns in the linen cart and put a sign by their names to identify that they are on 
ESP?  

Answer:  In an effort to reduce risk of cross contamination or risk of transmission, we want to ensure 
that PPE is available for staff to easily access. It is okay to keep an isolation cart outside, 
especially if the PPE needed is in that cart along with the ESP signage to guide staff.  
http://publichealth.lacounty.gov/acd/docs/IPEnhancedStandardPrecautions.pdf 

 

Question:  Can someone with CRE on contact precautions but is “asymptomatic” be cohorted with 
someone else? 

Answer:  Short answer, no. When we think of cohorting we can cohort “like with like” same organisms 
only. If that is not the case, then we use single rooms. This is especially the case when patients 
have multiple MDROs. Please review the CDPH Enhanced Standard Precautions guidance to 
determine the type of precautions needed based on the patient’s individual level of risk: 
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CHCQ/HAI/Pages/ESP.aspx 

 

Funding opportunities:  
Question:  If we didn't have a COVID-19 outbreak during the winter surge and would like to get a 

portable HEPA filter in all offices, activity rooms, rehab, hallways, can we apply for the 
grant? 

Answer:  This is the link to the grant application: 
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CHCQ/LCP/Pages/CitationPenaltyAccountsReports.aspx 
For guidance on ventilation: 
 https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DCDC/Pages/COVID-19/Interim-Guidance-for-
Ventilation-Filtration-and-Air-Quality-in-Indoor-Environments.aspx  
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